Ordningsregler

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN KAJPLATS 1, VÄSTERÅS ORDNINGSREGLER 2017-10-13 Med stöd av bostadsrättslagen och föreningens stadgar har styrelsen utfärdat följande ordningsregler:

1. Bostadsrättshavaren skall vara aktsam om och vårda egen lägenhet som föreningens egendom i övrigt.

2. Om det i lägenheten uppstår en sådan skada, att dess avhjälpande ej kan uppskjutas, skall styrelsen eller vicevärden omedelbart underrättas härom. Anmälan skall även göras om vattenkranar visar sig otäta eller om avlopp blivit tilltäppta.

3. I lägenheter får inte utföras sådant arbete som kan störa övriga lägenhetsinnehavare eller bedrivas yrkes- eller affärsverksamhet utan styrelsens medgivande.

4. Sophantering skall ske enligt anvisningar.

5. Ingen förvaring får ske i trapphusen.

6. Vintertid skall tillses att frysskada på vattenledning ej uppstår på grund av att fönster eller dörr lämnats öppen. Vattenkran får ej lämnas öppen, detta gäller även om vattnet är avstängt.

7. Om djur bor i lägenheten skall dessa tillses så att de inte förorenar, gör ofog eller för oljud.

8. De särskilda föreskrifter som gäller TV-anläggningen skall följas. Utomhusantenn eller parabol får ej uppsättas utan styrelsens medgivande. Ansökan skall vara skriftligen.

9. Markiser, altaner, plank och staket, samt övriga anordningar, får uppsättas endast om de beträffande färg, form och utförande i övrigt godkänts av styrelsen. Ansökan skall vara skriftlig.

10. Montering av armaturer, vädringshängare, markiser o dylikt i putsad fasad får ej göras utan styrelsens godkännande. Ett ingrepp i fasader av puts kan påverka dess täthet. Vid håltagning i fasaden måste hålen tätas med åldersbeständig fogmassa, som är godkänd för att appliceras på putsade ytor. Infästningen får inte vibrera i fasaden för då håller inte fogmassan. Styrelsen har rött att anmoda medlemmen att demontera felaktigt monterad utrustning i putsad fasad eller utföra demontering på medlemmens bekostnad. 

11. Skyltning genom anslag utom lägenheten får ej ske utan styrelsens medgivande.

12. Bostadsrättshavaren skall rätta sig efter övriga särskilda föreskrifter som utfärdats av styrelsen.

13. Vid utförande av musik eller användande av TV, radio eller annan motsvarande utrustning i lägenheten efter kl 22.00 och före kl 07.00 skall tillses att andra inte störs därav.

14. När det gäller grillning på balkonger och uteplatser följer föreningen Räddningsverkets rekommendationer att grillning med öppen låga, kol  är förbjudet. Grillning med el-grill tillåts. Rökning på balkonger skall undvikas, då lägenheternas friskluftsintag finns vid balkonger och sovrum.

Uppdateringen av föreningens ordningsregler, pkt 14, blir därmed:


  • Grillning med gasol tillåts tills vidare
  • På ej inglasad uteplats får gasolbehållare upp till 30 liter förvaras
  • På balkong eller inglasad terrass på markplan får gasolbehållare upp till 5 liter förvaras
  • Om gasolgrill används måste det finnas en pulversläckare på uteplatsen eller balkongen. Innan användning av gasolgrill påbörjas ska användaren också ha läst information som återfinns hos MSB.
  • Vid grillning måste hänsyn tas till grannarna genom att rök och os minimeras. Om rök och os blir ett problem kommer styrelsen att omvärdera beslutet.  

15. Undvik att gå och cykla över gräsmattor och planteringar. Framförande av motorfordon över gräsmattor och planteringar får ej förekomma.

 16. Dessa ordningsregler skall likaså iakttas av bostadsrättshavarens familj och gäster eller dem som av honom/henne inryms i lägenheten.



Förtydligande av ordningsregler och bostadsrättshavarens skyldigheter

Under sommaren har det i föreningen diskuterats vad som egentligen gäller kring ordning och reda. Styrelsen känner att det finns ett behov av förtydligande kring vilket ansvar varje bostadsrättshavare samt styrelsen har.

Det är i grunden stadgarna som styr bostadsrättshavarens skyldigheter. Ordningsreglerna är till för att förtydliga vissa delar.

I stadgarna står, i 29 §:

"När bostadsrättshavaren använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas"..."Bostadsrättshavaren skall hålla noggrann tillsyn över att dessa åligganden fullgörs också av dem som han eller hon svarar för enligt 32 § fjärde stycket 2" (dvs "någon som hör till hans eller hennes hushåll eller som besöker honom eller henne som gäst").

Detta innebär att det aldrig, oavsett tid på dygnet, är ok att ha sådana aktiviteter i lägenheten eller på balkongen/uteplatsen att det kraftigt stör grannarna eller omkringliggande hus. Normalt prat och skratt samt dämpad musik stör ingen, medans hög musikvolym som driver upp höga röster och kanske t o m "allsång" (ibland t o m med öppen balkong-/altandörr) i de flesta fall kan anses försämra bostadsmiljön för grannar eller omkringliggande hus till den grad att de skäligen inte bör tålas.

När styrelsen får kännedom om sådana störningar följer vi stadgarna 29 § andra stycket:

"Om det förekommer sådana störningar i boendet som avses i första stycket första meningen skall föreningen
1. ge bostadsrättshavaren tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör, och
2. om det är fråga om en bostadslägenhet, underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna".

Eftersom det kan vara svårt att veta hur mycket röster och musik stör grannarna väljer styrelsen att tolka stadgarna så att vi
- först, både muntligt och skriftligt för samma tillfälle, kommer upplysa en bostadsrättshavare om deras aktiviteter upplevs som störande i hög grad.
- Om samma störning uppstår igen kommer styrelsen ge bostadsrättshavaren en skriftlig uppmaning att upphöra med störningarna, samt underrätta socialnämnden i Västerås stad.
- Ifall inte bostadsrättshavaren följer styrelsens uppmaningar är nyttjanderätten till bostadsrätten, enligt stadgarna 36 §, förverkad och bostadsrättshavaren kommer sägas upp till avflyttning.

Styrelsens avsikt med detta förtydligande är inte att "skrämmas", utan att förtydliga vilket ansvar som åligger varje bostadsrättsägare. Vi vill också vara tydliga med att den bostadsrättshavare som eventuellt stör i hög grad alltid kommer få en första signal om det och möjlighet till rättelse. Har man inte fått någon signal från styrelsen har man alltså inte heller stört.